tisdag 19 maj 2009

Resguide 1914

Förra inlägget var en tänkvärd dikt som jag fann i hotellets resepärm. Jag tycker den var jättefin! Man måste tänka på att det är inte som hemma...

Lite kul var det, för jag fattade inte förrän efter två dagar att ville man duscha i varmvatten så skulle man göra det på dagen. Solen värmde nämligen upp jättetankar på hotelltaken så tidigt på mornarna och på kvällarna var det ju bara "rumsvarmt"... :-)

I hotellpärmen fanns en annan kul grej:

"Reseledare år 1914"
För att resa i Turkiet behöver man ingen speciell utrustning.
När man besöker Istanbul räcker det oftast (i vanliga situationer) att man är klädd med en lätt kostym. På båtutflykter, när man åker häst och vagn och när kvällarna blir kyliga borde man alltid ha med sig en jacka. En lätt hatt räcker för utlänningar, fes är bara för dem som jobbar för sultan - ingenting vi utlänningar kan använda.
Under regnperioden behöver vi galoscher för det finns städer utan avloppssystem.
När man besöker officiella myndigheter använder man en lång, svart jacka.

På mindre Asien rekommenderar vi att man tar med ganska slitstarka med bra skor. Man borde ju ha med sig en kikare, vattenflaska, kompass, flanellblusar och en tjock jacka.

Om man övernattar i lokala byggnader borde man ta med en blankett, kavel, kniv, aluminiumtallrikar och koppar, benvärmare, en burk insektspulver och en läderväska som går att binda till häst. Enligt var och ens egna smak kan man ta med bl.a te, kakor och choklad. Det är artigt att bjuda på cigaretter när någon gjort dig en tjänst.
Vi rekommenderar inte att ni reser med vapen.

Baedeker 1914
.....

0 hälsningar: